2019-12-03 Klára Mercz

A LEAN szemlélet – Összefoglaló a Központi munkacsoport őszi workshopjáról

Az MCE Központi Munkacsoportja 2019. november 15-16-án Balatonkenesén a Magyar Telekom Hotelben tartotta meg őszi workshopját, melynek témája a LEAN módszertan megismerése volt.

A workshopot Zseli Dávid az IFUA Horváth & Partners Kft. LEAN szakértője tartotta.

Az előadó nagy szakmai tapasztalattal rendelkező LEAN szakember, egyben kiváló trénere is a terültnek, melyről meggyőződhettünk a péntek délutáni prezentációja, ill. a szombati workshop feladatok elvégzése alkalmával.

A workshop témái az alábbiak voltak:

Bevezetés, ismerkedés a LEAN módszertanával, mit jelent a LEAN szemlélet? Hogyan működik az „5S” vagyis a LEAN menedzsment elméletben és a gyakorlatban.

A péntek délutáni interaktív, a résztvevők munkatapasztalatainak megosztásával is színesített, kiváló hangulatú, nagyon tartalmas és érdekes előadást követően, szombaton munkacsoportokban dolgoztunk a magyar „papírrepülő gyártás” LEAN szemléletű megújításán.

Előadónk, a LEAN szemléletnek a vevőigényekből kiinduló, a gyártási, logisztikai, ügyfélkapcsolati és menedzsment folyamat nehézségeit feltáró játékos feladatot adott, melyet két csoportba szervezve oldottunk meg. A papírrepülő gyártást munkafázisokra és szervezeti feladatokra bontva igyekeztünk megfelelni a minőségi és hatékonysági elvárásoknak, kisebb-nagyobb sikerrel… 😊

A két körben végzett „gyártási folyamat” során előbb lelkesen, majd tudatosabban igyekeztünk alkalmazni a pénteki előadásban hallottakat. A hat fős „vállalati” teamek (ügyvezető, logisztikus, repülő hajtogató csapat), ill. a minőség/mennyiség érdekelt vevőket képviselő kollégák aztán értékelték a tapasztaltakat.

A workshop nagyon tanulságos és színvonalas volt, melyet ezúton is megköszönünk előadónknak Zseli Dávidnak, aki türelmesen egyben professzionálisan vont be bennünket a téma megtárgyalásába, a feladatok kidolgozásába.

A workshop végén hagyományosan a következő workshop témájának kiválasztásával zártuk a programot melynek időpontja 2020 április 17-18-án lesz. A tavaszi workshop témája a COACHING lesz, amellyel mélyebben szeretnénk megismerkedni.

A beszámolót készítette: Kolonics Róbert