2017-12-04 Klára Mercz

Egy rejtett kincs feltárása – Az MCE/ICV munkacsoportok sikerkrónikája

Az MCE egy olyan kincset rejt, ami bennem igazán mostanában tudatosult, és ezt a hatalmas értéket érdemes feltárni, közzé tenni, minden taggal megosztani és tovább növelni, ápolni az MCE és tagsága javára.

Az MCE/ICV Workshopok sorát az Internationaler Controller Verein, ICV kezdeményezésére 2006 novemberében indítottuk az új munkacsoportot. Herwig Friedag, a Berlini ICV Munkacsoport vezetője és Radó István vezették az első workshopját. Nagy volt az érdeklődés, az MC tagjai közül a képen látható tagok vettek részt. A helyszín a Gereby Kúria Hotel, Lajosmizse.

A témája az akkoriban nagyon divatos Balanced Scorcard megismerése volt, ehhez a BKV tömegközlekedési stratégiáját vettük alapul. A workshop nyelve „multikulti” német, magyar, angol volt. Elképzelhető, hogy ez mennyire felpezsdítette a csoport dinamikáját, kommunikációját. Olyan jól sikerült, hogy megalakult az ICV-munkacsoport, ami azóta rendszeresen évente kétszer rendezi meg a workshopot, tavasszal áprilisban és ősszel októberben.

A 2. workshop vezetői, milyen fiatalok voltunk! (2007).

Az MCE céljainak hűen nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai fejlődés mellett a személyes kapcsolatok elmélyítésére és bővítésére. Mindeddig kb. 500-an vettek részt ezeken a workshopokon. Ugyanis a növekvő érdeklődés és a résztvevők létszáma következtében 2008-ban megalakult a második MCE/ICV Munkacsoport is, amelynek mindegyik rendezvényén részt vettem, és amelynek vezetését vállaltam és moderálhattam. 2010-ben a két munkacsoport összeállt és 2016-ban Nemesdy Ervin vette át a munkacsoport vezetését.

Azóta a padban ülök a többiek között és aktívan veszek részt a kiscsoportos munkákban.

A workshopok témái eleinte a controlling szakmáról szóltak. Ilyen volt a sok közül megemlítve pl. a Controlling értelmezése (2007), Immateriális javak mérése és értékelése (2008). Majd kialakultak a módszertani témák, így pl. a Projektmanagement (2011), az Üzleti szimulációs játék (2011), a Problémamagoldási technikák (2014). Végül kommunikációs szerepjátékokat tartottunk a controller szerepéről és főnökével kapcsolatos együttműködéséről (2013). Voltak témák, amelyeket az MCE tagjai adtak elő, volt, hogy külső szakembereket is meghívunk. Így például többek közül az Időmanagement (Ad Sidera Kft. 2014) és a Moderációs módszer gyakorlására (Demmler & Toth Kft. 2017).

A két ICV munkacsoport workshopjainak témáit ide kattintva tekintheti meg. (pdf)

A workshopok egyedülálló különlegessége a szakmai ismeretek közvetítésén kívül az interaktív közös, kiscsoportos munka, a közös élményekkel történő tanulás és gyakorlás, esti sörkút és borbár keretében a késői éjszakába nyúló személyes kapcsolatok ápolása! Mindezt a rendezvények gondos szervezését és előkészítését mindvégig Borbélyné Szilágyi Hajnalkának köszönhetjük. A workshopokon alkalmazott moderációs módszer és technikák kísérik és irányítják a csoport szakmai munkáját. Ez biztosítja a szervezett munkafolyamatot és a csoportdinamika szakszerű kezelését.

Ez lehet ennek a hosszú ideje töretlen érdeklődésű rendezvények titka. Mindemellett a workshopok során egy olyan hatalmas tudás halmozódott fel, amely az MCE egyedülálló immateriális értékét képezi, ez a valós kincse. Ez a kincs minden workshop emlékeztetőjében, dokumentációjában és rengeteg fotón megtalálható, ami az MCE birtokában van és nemsokára a weboldalán elérhető lesz.

A workshopokat minden alkalomkor péntek délután 17:00-kor kezdjük és szombat délután 16:00 kor zárjuk. Nem gond, ha később kezdjük, fő az, hogy időre pontosan érjünk célba. A rendezvény helye változó, valamelyik vidéki szállodában. A részvétel MCE tagoknak ingyen van, vendég résztvevőktől 5000 Ft. hozzájárulást kérünk. Ezen kívül a szállást, étkezés költségeit mindenki maga viseli. A munkacsoport vezetője Nemesdy Ervin, a szervezést Borbélyné Szilágyi Hajnalka intézi.

Az MCE új 2016-ban frissített stratégiában az MCE/ICV munkacsoport az egyesület életét és működést tekintve központi jelentőséget kapott. Az MCE nagy figyelmet szán rejtett kincsének feltárására, és nyitott minden tag és érdeklődő vendég részvételére és rendelkezésére bocsátására mind a Managerek, mind a Controllerek javára.

Kívánom, hogy továbbra is gyarapodjon ez az érték, minél többen támogassák, aktívan vegyenek részt a munkacsoport életében és élvezzék hasznát mind szakmai, mind személyes kapcsolatok vonatkozásban.

Tedd bele és vedd ki a részedet ebből a kincsből, csatlakozz te is hozzánk!

Andreas Kovacs