2022-11-02 Klára Mercz

Összefoglaló az MCE Központi Munkacsoport Fenntarthatóság workshopjáról

Az MCE Központi Munkacsoportja 2022.10.22-én Budapesten, az IFUA Horváth & Partners Kft. új, a MOL Campusnál található, nagyon elegáns és emberközpontú irodájában tartotta meg őszi workshopját. (Ez úton is köszönjük a gondoskodó vendéglátást!)

Célunk ezúttal a fenntartható fejlődés témakörének megismerése volt. A workshopot Perneczky László a IV. Kerület szociális ügyekért felelős alpolgármestere, egyben környezetvédelmi szakértő tartotta.

Az előadó több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező környezetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó szakember, egyben kiváló előadója is a terültnek. Erről meggyőződhettünk a szombat délelőtti prezentációja, ill. a kötetlen beszélgetés során feltett kérdéseinkre adott válaszai alkalmával.

A workshop témái az alábbiak voltak:

Az ökológia/ökopolitika története és fogalmainak, szemléletmódjának megismerése, majd egy szemléletes „Ha a föld egy 1000 fős falu lenne” példán keresztül vizsgáltuk a témát.

A lebilincselő előadásokat követően ezúttal úgy döntöttünk, hogy inkább egymást meghallgatva közös eszmecserét folytatunk a témáról, mint kiscsoportos témakidolgozást végezzünk. Ennek oka az volt, hogy annyira felcsigázták érdeklődésünket az előadáson elhangzottak, hogy szerettünk volna mélyebben, az előadó segítségével belemenni a szakmai részletekbe.

A workshop végén abban állapodtunk meg, hogy következő – tavaszi – témánk a mesterséges intelligencia lesz, amelyhez nagy valószínűséggel már van előadónk. A tavaszi workshop időpontjáról a későbbiekben állapodunk meg. A programot követően egy kellemes ebédet költöttünk el egy közelben található étteremben.

Baráti üdvözlettel:

Kolonics Róbert
Munkacsoport Vezető